När nedanstående bild med texten ”Vad tänker folk om detta?”  blev viral på sociala medier upprörde den en del norska läsare som trodde att den föreställde muslimska kvinnor iklädda niqab.

Skärmdump: Facebook.

Sindre Beyer lade upp bilden i en sluten främlingsfientlig Facebookgrupp, med motiveringen:

Vad händer om man lägger upp en bild på ett par tomma bussplatser i en högerextrem grupp på Facebook och nästan alla tror de ser ett gäng i burka?

Islamofobiska kommenterar vältrade in. Exempelvis denna:

Skrämmande! Inte möjligt att se om det är män eller kvinnor, om de har högar med stulna varor under lakanen, eller i värsta fall vapen och bomber.

Insändaren, som är tidigare politiker och rådgivare till Norges f.d. statsminister Jens Stoltenberg, säger till Metro:

Jag har följt den här gruppen i några månader och jag har sett hur den varit fylld med hatkommentarer. Så jag har väntat på en möjlighet att få visa prov på både fördomarna och faktumet att de verkar tycka mer synd om sig själva än kvinnor i burka. Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning, och det är en blandning av konspirationsteorier, rasism och främlingsfientlighet.

Värst var att dessa kommentarer lades ut bara dagar efter årsdagen av terrorattentaten den 22:a juli 2011, utfört av den högerextremistiske terroristen Anders Breivik som dödade 77 personer. [1]

Detta visar hur enkelt det är att med små medel hetsa människor till islamofobiska och främlingsfientliga kommentarer, vilket rasistiska partier såsom Sverigedemokraterna kan utnyttja genom att skapa stöd för sina anti-islamiska lagförslag och inskränkningar i religionsfriheten. Det är inte första gången som vinklade bilder och nyheter får snabb och vid spridning på internet.


1: Wikipedia

Källor:
Nettavisen.no
Metro