Enligt rapporter från världsmedia utsätts den muslimska minoriteten rohingya för etnisk resning i Burma av den buddhistiska militärmakten i landet. Bland andra CNN rapporterar att över 60 000 muslimska rohingyas är på flykt från militärmaktens våld och massdödande av civila. Detta till följd av en sammandrabbning mellan rohingya-miliser och burmesiska militären där milisen koordinerade en samordnad attack mot gränsposter och dödade 12 säkerhetsansvariga. Militären har som svar genomfört ”rensningsoperationer” och drivit ut tusentals civila och bränt ner och förstört deras bosättningar. Burmesiska officiella tjänstemän säger i ett uttalande gällande deras vedergällning mot rohingyamilisens attack:
Minst 399 personer har dödats sedan i fredags. Av dessa var 370 terrorister.
Aktivister menar dock att de som dödats varit kvinnor, barn och oskyldiga män. Denna upptrappning har resulterat i att tusentals flyktingar fastnat vid gränsen till Bangladesh, där den bangladeshiska gränsmilitären nekar flyktingarna inträde och manar de att gå tillbaka till sina hembygder. Rohingya-muslimer erkänns dock inte av Burmesiska staten som medborgare, trots att de levt i området i århundraden.
Enligt tidningen The Guardian har FN krävt av burmesiska regeringen att få komma in i landet och genomföra en omfattande granskning av anklagelserna om mord, våldtäkter och tortyr av säkerhetsstyrkor gentemot rohingya-muslimer. Detta har dock vägrats av regeringen ledd av nobelpristagaren Aung San Suu Kyi som sedan tidigare klargjort att de inte tillåter FN:s granskningar.
Vi håller inte med det. Vi har avstått från resolutionen eftersom vi inte tycker att resolutionen stämmer överens med vad som verkligen händer på plats.
Det finns dock i denna tragedi storsinta människor som av medkänsla och solidaritet försöker hjälpa rohingya-flyktingarna. Många gränspoliser i Bangladesh har valt att motsätta sig statens order och låtit flyktingar släppas in över gränsen in i landet.[1] Turkiets utrikesminister har i uttalande meddelat Bangladesh att släppa in flyktingarna i landet och låta Turkiet stå för alla kostnader.[2] Ministern lägger till:
Vi har också mobiliserat en organisation för islamiskt samarbete. Vi kommer att hålla ett toppmöte om Rakhinestaten (i Burma) i år. Vi måste hitta en permanent och slutgiltig lösning på detta problem.
Turkiets president Erdogan har också varit i kontakt med statscheferna för 13 muslimska länder världen över i fråga om intensifierade insatser för att lösa den humanitära krisen i Burma. I fråga om humanitärt stöd rankas Turkiet som tvåa i världen efter Förenta staterna, med 6 miljarder dollar. De har även skickat ett ton mat och förnödenheter direkt till de utsatta i västra Rakhine.[3] President Erdogans talesperson Ibrahim Kalin säger:
Inledande hjälp, som Turkiet hoppas på ska bli distribuerat på onsdag, kommer att bestå av ris, torkad fisk och kläder. Mer hjälp, inklusive medicin kommer att fortsätta skickas ut till regionen i regelbundna intervaller.
För de som vill bidra med pengar till rohingyas flyktingar rekommenderar vi två svenska islamiska välgörenhetsorganisationer som når ut till dem:
Islamiskt välgörenhetscenter – märk med Akut:
Bankgiro: 524-4439
Swish: 123 268 33 32
Eller Islamic relief – märk med Myanmar:
Swish: 9001819.
[1] BBC.co.uk
[2] Dailysabah.com
[3] ABCnews.go.com
Källor:
BBC
United Nations News Centre
The Guardian
CNN