Svartkummin kommer från en ettårig ranunkelväxt, 20-30 centimeter hög, som har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den odlas främst i länderna Syrien, Irak, Indien, Turkiet och Egypten men finns även i andra närliggande områden. Den känsliga blomman är oftast vit till svagt ljusblå med fem till tio kronblad. Blommans frukt är en stor, uppsvälld frökapsel. Det är fröna man använder som krydda i matlagning, till naturläkemedel och pressar till olja. Svartkumminolja har använts under väldigt långt tid, man hittar spår sedan minst 2000 år tillbaka.
Svartkummin finns omnämnd i Bibeln och Profeten Muhammed ﷺ nämnde att den är ett botemedel mot alla sjukdomar förutom döden. Över 200 vetenskapliga studier har genomförts som har visat på dess fördelaktiga och positiva sidor.
Svartkummin och svartkumminolja används till en rad olika syften med goda resultat. Bl. a:
- Ökar immunförsvaret
- Hjälper till att stoppa och hindra uppväxten av cancerceller
- Ökar modersmjölk
- Botar allergi som kommer av damm och luftföroreningar
- Stärker svaga nerver
- Bra mot uppblåst mage
- Bra mot astma och andningssvårigheter
- Bra mot värk efter förlossning
- Skjuter upp ålderstecken i kroppen
- Bot för njursten och sten i gallblåsa
- Hjälper matsmältningen
- Motverkar kramp
- Balanserar blodtrycket
- Bra mot muskelvärk
- Stärker magsäcken
- Hjälper kvinnors menscykel
Förbrukningstips
En av de populäraste blandningarna är svartkummin med honung. Krossa svartkummin till pulver och blanda en måttenhet svartkummin + 3 måttenheter honung. Alltså tre gånger så mycket honung som svartkummin.
Müsli med en tesked svartkummin och yoghurt är ett gott och nyttigt alternativ som man kan äta till frukost.
Källor: